Så börjar du med fälttävlan

Facebook påminde mig igår om att det var fem år sen Tell och jag började med fälttävlan! 😀 Hurra, grattis till oss!

https://www.instagram.com/p/Bffqxk0Hz81/?taken-by=iqpic

Det känns som att de här fem åren har gått så sjuuukt fort, men åh vad mycket roligheter vi varit med om! 🙂 Det är tur jag har den här bloggen, jag som har så dåligt minne kan ju även använda den för att gå tillbaka och se vad vi egentligen har gjort.

fullsizeoutput_4166

Vår fälttävlans”karriär” började ju först och främst med att jag köpte en fälttävlanshäst. Och det visste jag ju. 😉 Nu hade ju inte Tell gått fälttävlan innan jag köpte honom visserligen, men han har ju verkligen fälttävlansstam, fälttävlansuppfödare och han står i ett fälttävlansstall. 😀 Rätt bra odds med andra ord för att börja med den här grenen.. hehe. Men iallafall. Vill ni börja med fälttävlan, lär känna bra folk! Det är väl tips 1. Såklart ska det ju vara det man vill också, jag red ju ”bara” hoppning och dressyr de första åren med Tell men när vi väl kommit ut på terrängbanan så var det ju kört. ”Vaaaarföööööör i hela fridens dagar har vi inte gjort det här förut???!!!” 😀

Tips 2 är att följa med på fälttävlan och titta, åh vad man lär sig mycket av det och man blir även väldigt sugen på att prova själv. Man kanske inte siktar på att rida en hel fälttävlan första gången, men åk och kolla på en stilterrängtävling vettja! Jag lovar att det kommer kännas överkomligt iallafall. Om man nu tycker att det här verkar roligt.

Skärmavbild 2016-04-24 kl. 11.17.12

Fälttävlan är den ultimata grenen om du verkligen vill lära dig rida på riktigt och bli en komplett ryttare. Dock skulle jag säga att om man har en häst som visar sig absolut inte passa för fälttävlan så får man kanske tänka om med just den hästen. (De är få, de flesta hästar fixar att träna och tävla lätta klasser hur bra som helst, men det finns de som är direkt olämpliga för fälttävlan). Och om man själv är väldigt rädd och absolut inte kan komma över det, då tycker jag också man ska göra nåt annat. Rida, träna och tävla gör man ju för att man tycker det är roligt! Ofta tycker ju hästarna att det här är det roligaste de gjort i hela sitt liv, men det ska ju passa både häst och ryttare. Annars blir det inte bra. Du ska vilja det här själv, och ha kul ihop med din häst!

Hur börjar man då, om man tycker det här verkar kul och vill prova på? Som jag skrev ovan har man kanske börjat med att hänga med och kollat lite på fälttävlan och terräng-aktiviteter i allmänhet.

 • 1. Om det är mitt i vintern, som för mig, anmäl dig till en terränginspirerad hoppträning! Har ni inga såna, ordna en själv! Eller presentera idén för din ridklubb så kanske ni kan arrangera det. Det behöver inte vara terränghinder inomhus om man inte har det att tillgå, det går att använda mestadels vanligt hindermaterial och lite fantasi. Men en bra tränare måste ni ha tillgång till. Jag red för Linda Algotsson första gången vi provade på, vilken grej! Det var så himla himla kul. Och då var vi inte ens på en riktig terrängbana utan inne i ett kallt ridhus i Växjö, haha!
 • 2. För att komma vidare måste du tyvärr ha tillgång till att komma till en terrängbana. Sorry norra Sverige. Ni får bygga fler terrängbanor, åka till Finland eller vad som helst… här är det ju definitivt en stor fördel med södra Sverige. Särskilt Skåne. Här i Småland har jag minst en timme att köra till närmsta terrängbana, men det är det värt. Så ring och boka in dig på en nybörjarträning för en auktoriserad tränare på en riktig terrängbana. (Man behöver inte ens hoppa nåt om man inte vill, man kan bara rida runt där och bekanta sig första gången). Första gången Tell och jag tränade terräng var på våren 2013 på Sofia Andler Kvarnstrands terrängbana utanför Vetlanda. Sen fortsatte vi träna på ridklubben Udden utanför Kalmar, och så småningom även på Sporrens terrängbana i Bräkne-Hoby. Nuförtiden finns det mycket mer ”rookieaktiviteter” för nybörjare i fälttävlan för både ponny och häst, Sugar cup (ponny) och Salty cup (häst) tex. Kolla upp hur det ser ut med sånt hos dig! Det är terrängträning och träningstävlingar (om man vill) i framför allt stilterräng på enklast möjliga nivå så man får en bra grund och lär sig god och säker ridning i terrängen. Ofta är det ju just terrängen som man är ovan vid när man börjar med fälttävlan.
 • 3. Åk på fälttävlansläger/kurs!! Det skulle jag säga är värt så mycket mer än att åka på terrängträningar lite då och då, åker du på läger hos en duktig tränare kommer ni få en riktig smakstart och sen komma framåt mycket lättare i er utveckling. Jag har varit hos Anne Persson i Hermanstorp i Halland två somrar i rad, och jag hade lätt åkt fler gånger också om jag kunnat. Fokus på dressyr och terräng tycker jag är en superbra kombination. Plus att du lär dig jättemycket av att rida tillsammans med andra och se mycket bra ridning!
 • 4. Om du vill tävla så är Sugar/Salty cup eller de lättaste klasserna i stilterräng väldigt bra att börja med. Då har man bara ett moment att hålla reda på, och det kan vara nog i början. Plus att man då fått träna på den banan innan. Sen rätt vad det är så rider du en hel fälttävlan första gången och oavsett hur det går kommer du att vara såååå stolt över dig själv och din häst! Detta är sporten där det känns som att man rider OS. Varje gång. 😀 Lycka till!!

 

 

2 reaktioner på ”Så börjar du med fälttävlan

 1. Carin skriver:

  Hej, Hur gammal var du när du valde att testa fälttävlan och hur van ryttare var du, dvs hade du hoppat mkt banhoppning, tävlat etc innan? MVH Carin

  • Ida Qvarnström skriver:

   Hej! Jag var i 30-årsåldern men hade ridit lite terräng som barn och ungdom. Och ridit hela mitt liv. Jag var inte på nån jättehög nivå men hade tävlat 110-hoppning och LA dressyr. Dock skulle jag säga att det inte behövs så lång vana eller att du har tävlat i höga klasser, det viktigaste är ju att man tycker detta är roligt, att hästen gillar det och att man hittar en bra tränare! Så man börjar på den nivån där man är. Jag vet många som i princip börjar med hinder som nästan inte syns 😉 i början om man inte ridit terräng förr. Är du sugen så prova, detta finns verkligen på alla nivåer! Särskilt nuförtiden när fälttävlan är mycket mycket bättre på nybörjarträning och enkla nybörjarklasser i tävling (innan var det ganska högt för nybörjare, det som var det lägsta var 90-klass och det är ganska rejäla terränghinder)! Du måste kunna rida och kontrollera din häst i alla gångarter och även helst våga ”galoppera på” ordentligt i skogen hemma. Då är du bra rustad för fälttävlan! Såklart hjälper det om du provat hoppa bana och kan rida dressyrprogram. Men det kan man lära sig längs vägen annars. Och tävla måste man ju inte om man inte vill, börja med att träna vettja! Nästan alla älskar det! 😍 Lycka till! 🥳

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s