Maraton och Beach Boy

Maraton är en härlig gammal svensk avelsmatador som man inte ser så högt upp på dagens stamtavlor så ofta nuförtiden tycker jag. Men så föddes han ju 1976 också, och dog 2008. Däremot ser man ju Magini eller Briar oftare, som ju är söner till Maraton.

Jag har gillat alla Maraton-hästar jag har ridit, och även om han är lite ”äldre modell” och har lite rykte om sig att lämna små avkommor, så måste jag säga att det jag älskar är att alla jag har ridit har känts så himla arbetsvilliga och härliga. Fina allroundhästar! Såna som de allra flesta hobbyryttare borde ha. 🙂 Och lite ”runda” i typen, runda rumpor och härlig galopp. Typ som Tell fast lite lugnare i temperamentet då förstås! 😉 Nu är jag ju absolut ingen avelsexpert men det är ju roligt att lära sig mer om hingstar, stolinjer osv. Och såklart tänker man på dem man ridit och vad de haft för stam! Vad har ni för favorithingstar?

Före jag köpte Tell var nog mina favorithästar jag ridit fram tills dess efter Maraton respektive Beach Boy. Bara grundat på att jag tyckt så mycket om hästar just efter de hingstarna. 😛 Önskar att jag hade haft nåt foto på Maraton-stoet jag red när jag bodde i Skåne! Hittar inget tyvärr. Hon var så fin! Och ganska stor, runt 1,70 tror jag nog. Gillade henne även om jag trillade av ibland när man skulle sitta upp och hon stack iväg, samt bockade av mig en gång när sadeln åkte på sned. Det har aldrig hänt igen kan jag säga, sen dess kollar jag noga att sadeln inte sitter för löst! Men Beach-boy-hästen som var enorm (1,84 tror jag) och som jag tyckte så mycket om har jag en gammal bild på här! 🙂

IMG_0169

Jag hittade en gammal film på youtube där både Maraton och Beach Boy är med! Så roligt! Bosse Jenå får springa för att hänga med Maraton som showar loss… det spelar ingen roll att han var en äldre herre vid den här tidpunkten. Maraton alltså. 😀

Det är klart det finns massor med sååååå fina moderna hingstar som man dels ser på tävlingsbanorna runt om i världen, dels ser fina avkommor från. Cohiba och Heraldik xx till exempel, eller vad säger du Vera? 😉 Jag har verkligen ingen aning om jag verkligen skulle gå så mycket på stammen om jag skulle köpa häst nu, förra gången gick jag ju mest på känslan och det tror jag väl jag kommer göra framöver också. Hade ju inte direkt riktat in mig på Landlord eller Ambassadeur (verkligen inte Landlord) men så blev det visst ändå! Whoops! 😉

4 reaktioner på ”Maraton och Beach Boy

 1. Idooooo skriver:

  Har ju sagt i flera år att jag ska betäcka Pantis. Det vill jag fortfarande. Men planen är att göra det nästa år. Iår vill jag rida fälttävlan. men om pantis blir halt igen inom en snar framtid så kanske jag helt enkelt får inse att hon inte håller ens som hobbyridhäst.. och då är ju frågan om hon är lämplig att avla på 😕

  Men om jag skulle betäcka, vad tror du skulle passa henne??
  Jag älskar ju Fango in Blue men tror han är lite för ”lång” för henne..

  • Ida Qvarnström skriver:

   Wohooo, klart du ska rida fälttävlan i år!! 😀 Alltså, det är skitsvårt med avel, och jag kan ytterst lite, men jag känner ju dig och Pantis åtminstone och har träffat er! 🙂 Ja du, jag antar att du vill rida själv på avkomman så du vill ha en Pantis fast en lite bättre version? Då tänker jag att du nog vill att ”Pantis 2” ska ha lite modernare typ och vara lite lättare att rida i form. 🙂 Och passa för en vanlig hobbyryttare att ha kul med i flera grenar! Pantis har ju ett fantastiskt psyke, härlig vilja, ärlighet, trevlig storlek, och är en snygg häst. Dock kan jag för lite om hennes stam. Detta utgår ju då lite mer från hur jag vet att hon är.. 🙂 Det verkar enklast att ta en hingst som står i Sverige, det här med import och fryst sperma verkar kunna bli skitdyrt. Kolla om det finns nån avelsrådgivning du kan skicka in bilder och uppgifter på om Pantis vettja! Så får du höra från ett proffs… Men jag som amatör skulle kunna tänka mig att du bör ta en typförbättrare så du kan få upp fronten och få lite mer elastiska gångarter, men att du ändå utgår från Pantis alla bra sidor! Kolla på Mr Vain GJ, hög ridbarhet och en multitalang i både hopp och dressyr. Luxus CML kan du också kolla (Kolla på youtube när han hoppar terräng), och det finns många fina Briar-hästar som både kan hoppa och röra sig fint. Nobel är också en härlig hingst. Fullblodsstoet vi har i stallet påminner mycket om Pantis i både utseende och karaktär, hon är betäckt med den unga hopphingsten Ike som vann bruksprovet. Men det ska ju bli en fälttävlanshäst som ska gå OS har vi tänkt. 😉 Fango tror jag inte hade förbättrat typen så mycket, men kanske hoppningen. Och det är ju verkligen en förädlarhingst eftersom han är angloarab. Vill du ha en grym fälttävlanshingst som är lite mer långbent och luftig till henne hade jag nog istället kollat på Grafenstolz.. 😉 Åh vad det är lätt att namedroppa snygga hingstar, men de ska ju passa till ditt sto! Det är mycket svårare. Och så är det ju allt detta med dräktighet, vad det kostar.. hur bökigt allt blir. Eller inte blir. Lycka till med funderingarna! 🙂

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s