Så klarar man kylan som ryttare

Okej. Jag börjar förstå nu varför så många hörde av sig och inte tyckte jag var klok i huvudet som körde med häst igår. 

Jag kollar typ aldrig på TV men nu förstår jag det här med ”snökanonen”, ”rysskylan” osv osv. Jag har liksom fått en bild av det hela kan man säga. Jag kan lovar er att jag aldrig hade kört med Tell i släpet om det sett ut här som det verkar göra i typ Södertälje, Östergötland, Kalmar/Öland eller Österlen. Det gör det verkligen INTE. Så. Nu har jag förtydligat detta!

Skärmavbild 2018-02-28 kl. 22.18.03.png

En snabb titt på instagram ikväll innebar ungefär 9000 ”å fy fan vad det är kallt”-hästbilder, insnöade stall, ryttare i skidglasögon, iskalla ridhus osv osv. Och då kan man ju fråga sig hur många av dessa som bor i norra Sverige. Typ ingen. (Och där är det ändå bra mycket kallare.. och rätt mycket mer snö. Men minde kaos). Ja jo, jag vet att det ÄR skitkallt och eländigt i stora delar av Sverige just nu och det är inte kul att frysa var man än bor. Det håller jag helt med om. Men hörrni, nu ska ni få en överlevnadsskola på hur man GÖR när det är kallt och man ska ut och rida. Ni som redan vet det och inte har lagt ut tusen krisbilder med ”-8 grader å herregud vad det är kallt”på instagram ihop med tusen stelfrusna is-smileys, ni behöver ju inte läsa detta. 😉

 • Tips ett. Jag är väldigt frusen av mig själv, jag hatar att frysa. (Vem gör inte det). Men KLÄ PÅ ER!!! Och rör på er. Det brukar inte vara ett problem att röra på sig när man håller på med hästar. Okej, så då måste det vara kläderna. Here´s some news for you: När det är svinkallt och blåser åt alla håll och snöar is, då är det INTE läge för era apsnygga ofodrade läder-dressyrstövlar. Det är nu man tar man fram sina gamla graningestövlar från 80-talet med ullstrumpor och värmesulor i, alternativt sambons skoterskor i storlek 43. Går skorna inte i stigbyglarna? Då rider man barbacka!! Det finns fantastiska barbackapaddar om man ändå vill ha ett handtag. Och fårskinns-överdrag till sadeln. Som det ju går att ta av stigbyglarna på. Om man nu inte händelsevis har trästigbyglar liggandes. Det hade vi i norrbotten förr i tiden. Bra grejor. Men barbacka är ännu bättre ur värmesynpunkt!
 •  Tips nummer två handlar också om kläder. Det enda som funkar mot riktig kyla när man ska ut och rida är OVERALL. Jäpp, åverålen lever och den är det bästa plagget ever. Varför ser man inte fler i ridoverall särskilt i dessa dagar??! Vi har en tjej i vår hoppträningsgrupp som flera gånger kommit och ridit hoppträning i en asbra modern rid-overall och hon borde få pris. Vissa verkar tro att man måste vara ”finklädd” på träningar och att bara hobbyryttare (som inte är med på träningar) rider i overall. Eller att man måste ha typ islandshäst eller travare. NEJ. Så är det inte. Behövs det så behövs det! De där fjantiga ridkjolarna som är så populära men som inte värmer ett piss om det är kallare än nollgradigt kan ni lägga undan i sommarlådan så länge. Now is not the time for chicness! Fodrade vinterchaps, helskodda täckbyxor, försvarets ullbrallor, ta på dig vad som helst UTOM tunna fladdrande polystertrasor hängades runt bena! Ridkjolar är visserligen smidiga att ta av och på, men det är inte rätt plagg att ha på sig när det är riktigt kallt. Let me tell ya. Sen om ni råkar ha isolerat och uppvärmt ridhus (det har inte många), så grattis till er! Då kan man ju rida med lite mindre mundering. 🙂 ridoverall
 • Huvudet då? Detta är mycket lättare idag än det var förr. Nu slipper man ha hjälmen högst upp på huvudet som en hög hatt eller basker för att den inte riktigt gick ner med mössan under och man sket i vilket pga -37 grader. Numera är hjälmarna ställbara. På med fleece-rånarluva, buff, öronvärmare osv under. Inga problem. Vad gäller händerna så är det ju värre. Bästa tipset är rejäla varma trefingerhandskar, med laddningsbara handvärmare i om det är riktig kris, och rider du ett träningspass där du kommer bli varm under tiden så ha ett par tunnare handskar i fickan. De byter du till när du fått upp värmen (i ridhuset t ex) och sen tar du på de tjocka handskarna igen när du skrittar av/skrittar hem.
 • Överhuvudtaget så måste man ha jättemånga lager på sig, och ta av sig/öppna upp direkt man börjar bli minsta varm. Blir man svettig så blir man kall sen. Rid inte i dunjacka så du blir genomsvettig! Även om du frös från början. Det finns fantastiska funktionskläder idag, men man måste använda dem rätt! 🙂 Det är inte som när jag växte upp och man hade tre sweatshirts med musse pigg på sig i stallet och iskalla nylonvävda ridbrallor med bomullslångkallingar under. Och över allt en iskall ofodrad oljerock som egentligen bara borde användas mitt i sommaren. Nu behöver man inte vara lika kall som då. 🙂
 • Folk som klagar över att det är skitkallt att sitta och skritta i kylan. Japp. Det är det. Det är för att du rör dig för lite. Hoppa AV!! Gå med hästen. Pulsa gärna i snö. Då blir du varm! Men just det ja, i de där stelfrusna snygga dressyrstövlarna går det inte att pulsa i snön, eller gå överhuvudtaget. 😛

Skärmavbild 2018-02-28 kl. 22.13.49.png

 

Lycka till och håll ut! Snart är det vår! 🙂

Skärmavbild 2018-02-28 kl. 22.15.51.png

 

 

6 reaktioner på ”Så klarar man kylan som ryttare

 1. Beata skriver:

  Håller med om kjolen 😊 Brukar ha rejäla termobyxor med hängslen men idag såg jag min ridkjol o tänkte att jag tar den och en vanlig jacka istället för min långa.
  När jag satt på Ratzia fick jag ju dra upp dragkedjorna på kjolen så att den delade sig och jag kunde sitta i sadeln. Då värmde den ju inget alls ☹️
  Nu har det börjat tina och frysa på så det har blivit is i skogen på ridspåren 😡 Inte kul.

  • Ida Qvarnström skriver:

   Nej huga det kommer bli isgata här också när detta väl smälter och sen fryser på igen på nätterna.. och så lite vind på det. Brr. Ser verkligen inte fram emot den perioden. Bra att du tar på dig termobyxor! Det är väl bra att du försöker hålla ditt opererade knä varmt också kan jag tänka mig!

 2. Sara Palmman skriver:

  Ha, ha jag har ridit i Uhips kappa hela vintern. Har inte frusit alls 😄 Har haft tunna långkalsonger och neopren ridbyxor under. När det varit kallare än -20 har jag även dragit ett par benvärmare (köpt på Lindex för 75kr) ovanpå för att inte frysa om knäna. Till saken hör att jag är nog den mest frusna människan i världen 😊
  Barbacka är inte min grej, men med kängor och bra yllestrumpor funkar det, gäller bara att inte ha fötterna i stigbyglarna mer än nödvändigt 😬
  Fast när det varit kallare än -26 har det fått bli rask trav till det isolerade och uppvärmda ridhuset, då är det bara FÖR bistert för uteritter ⛄️

  • Ida Qvarnström skriver:

   Hahaha! Jo, men jag tror ni i norr förmodligen har vett att köpa ”polarvarianten” av ridkjol/kappa, det är nog räddningen 😉 Ja där har ju nånting verkligen hänt i modern tid att det nu finns isolerade ridhus, gud så skönt och det unnar jag er VERKLIGEN!! Ja precis det är ett bra tips att inte ha fötterna i stigbyglarna om man inte måste, om man inte vill rida barbacka. Det vill inte jag heller just nu på min vilda häst som stått på box i fyra månader kan jag avslöja. 😛

  • Ida Qvarnström skriver:

   Word! Åk till Norrbotten och rid ut i den bistraste kylan säger jag till alla som säger så. 😉 Nog faan fryser man. Och det KÄNNS kallt. Som fan!! Enda anledningen till att man ”fryser mer” (fast vadå, det är ju också en myt) i södra Sverige är för att man inte fattar att man måste klä på sig mer. Det brukar folk iallafall fatta norrut!

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s