Fatta galoppen

Hej! Oj, idag har varit en händelserik dag. Det har varit 7 miljoner grader varmt igen, och inte har det regnat på flera månader. Så där är allting sig likt. Men idag hände två saker som jag väntat på länge. Vi kan börja med det roliga.

IMG_7361IMG_7366

Staffan sa ju att jag skulle sätta igång Tell i galopp, förutom skritt alltså. Väldigt lite galopp i början, 50 meter i varje ”varv”, men ändå. Jag har nog gruvat mig lite för detta, dels för att jag inte vill ramla av och bryta alla ben i kroppen på stenhård betong-mark (spelar ingen roll om det är grusvägarna eller en gräshage, det är lika hårt överallt pga inte regnat på flera månader). Och dels för att jag troligtvis är rädd att Tell ska bli skithalt av galopp. Och aldrig bli bra igen. Men – nu var det bara att ta tjuren vid hornen efter att ha skrittat en vecka, och fatta galoppen. Och det gick jättebra! Agneta och Taleya var snälla och var moraliskt stöd, jag skrittade länge ute först och sen galopperade vi lite på banan under uppsikt, sen skrittade vi ut igen. Tänkte att jag skulle galoppera på banan för om jag åker av så är det inte så långt för hästskrället att springa hem iallafall, då är han ju redan hemma. 😉 Men han var jättesnäll! Att det var 27 grader varmt även om klockan var 21 på kvällen hjälpte nog till. Han verkade mest väldigt paff, och högergaloppen fick en lite knagglig start. Jag måste verkligen rida honom ordentligt i skritten och komma ihåg yttersidan, ähum. Det blev bra på andra försöket. 🙂 Men vänstergaloppen så förstod han direkt vad det var fråga om! Höger kommer ju vara (och är) hans svåra varv, då måste han ju sätta under sig med sitt opererade höger bak, men jag tror det är en bra idé ändå att alltid börja med den galoppen så han får jobba på ordentligt med den. Älskade lilla häst, hoppas nu att detta funkar! Galoppsi galoppsi! ❤

Okej nu till den dåliga delen av dagen. Det brinner i skogen två mil härifrån och det flyger helikoptrar här ovanför oss hela tiden och luktar brandrök. Riktigt otäckt. Igår trodde jag det brann här för helikoptrar var här i Åryd och hämtade upp vatten i sjön, men tydligen övade de bara. Dock inte idag, nu är det skarpt läge. 😦

IMG_7322

Jag paddlar kajak om ni undrar vad det är för märklig haj i bild, helikoptern hämtade upp vatten rakt framför mig 

Jag har väntat på detta, tänkt att det bara är en tidsfråga innan det brinner här med, så torrt som det är. Och nu har det hänt. Troligtvis inte den sista branden i sommar. Det enda som är bra är att det finns sex helikoptrar stationerade i Växjö för att vara i beredskap för hela södra Sverige, det är ju extrem brandrisk här. (Man får inte ens grilla i sin egen trädgård längre, inte tända ett ljus. Ingenting. Tydligen har det till och med börjat brinna pga hästar som varit glada på nytt bete så det slog gnistor om hästskorna. FY. FAAN). Hursomhelst, helikoptrarna fick rycka ut redan nu, och nära också. Min spontana tanke när jag kände att det luktade rök här hemma var att hämta Tell och köra honom i säkerhet. Vart som helst. Jag vill inte åka till min familj i Norr- och Västerbotten nästa vecka, jag vill stanna här. Men jag får väl åka ändå, jag vet att Agneta och co har en stor lastbil och släp och de kommer ta med min pålle också om det behövs. Såklart. De skulle kunna få med sig alla nio hästar på nolltid. ❤ Men fy fasen vad hemskt detta väder är. Jag blir tokig om jag läser en enda statusuppdatering till om hur ”härlig den här badsommaren är”. Det är inte ett dugg härligt. Skogen brinner i hela landet, djur får nödslaktas, det blir inga skördar, osv. Det är en skräcksommar. Alla mina apokalyps-tankar och min redan hemska klimatångest går i spinn. Jag ber till och med till gud även fast jag inte är ett dugg troende.

Ta hand om er och era djur, hoppas det inte brinner hos er! ❤

Kram Ida

 

3 reaktioner på ”Fatta galoppen

 1. Beata skriver:

  Hoppas branden är under kontroll. Så oroligt.
  Vi fick lite regn idag hoppas det kom hos er också.
  Här tar de hösilage på varenda gräsplätt de kan hitta.
  Jag har fått ett lass balar av fyra. Min bonde säjer att jag bör inte oroa mig han bör få en skörd till så det ska räcka till alla. Hoppas verkligen han har rätt.
  Våra hagar är helt slut men vi brukar alltid ge hö även på sommaren så det är ingen skillnad egentligen.
  Kul att Tell får galoppera. Låter väl ganska bra 👍

  • Ida Qvarnström skriver:

   Ja vi fick 20 mm! Hurra! Här är det inte heller så illa med foder just för vår del, Agneta och Henrik har fått in 50 balar hösilage och det brukar räcka hela vintern. Men unghästarna måste ha mer bete, de har stängslat in en till vall nu. Det ordnar sig nog. Hoppas vi inte behöver börja ge vinterfodret redan under sommaren, då måste vi ju köpa in i vinter och det kan bli dyrt. Branden blev under kontroll idag, skönt! Men det luktar fortfarande brandrök som bara den. Ja Tell är glad, idag såg jag honom trava lite också och det såg jättefint ut. Hoppas det fortsätter såhär! 😊✊🏻

 2. Maria skriver:

  Kul att Tell får galoppa lite! Håller med dig om vädret, tycker inte heller om alla som säger att det är den bästa sommaren…. det regnar och åskat lite här nu DET är vad jag kallar fint väder!

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s