Tankar från TV-soffan

Här kommer några spontana tankar kring VM i Tryon. Jag var ju inte där, så bilden blir liksom genom medierna, som så mycket här i världen. Man tror sig ha fått en bild, men den påverkas ju av bilden av hur man fått den. Hur som helst. Såhär känner jag:

–  Jag har mer än en gång under detta VM fått rejält ont i magen, både av distansritten som verkar ha skötts under all kritik, såklart av Box Cuties skada som sen gjorde att hon fick tas bort, av att Zernard fick fång, att Wega fick kasta in handduken.. med mera. ONT I MAGEN. Hur kan vi göra såhär mot hästarna? Vad är det här för sport att försvara? Sen tänker jag att de här hästarna är ju vana, de är toppatleter, och jag vet att många många gör allt i sin makt för att de ska ha det bra. Det vet jag ju. Men ändå, det känns bara inte bra.

–  Fälttävlan – det gick ju inte så bra för Sverige. Jag vet bara att det är en sjuuukt svår sport, och det är så mycket som spelar in. (Och den bästa, roligaste hästsporten)! Det kan verkligen inte vara lätt att ta ut ett lag. De inblandade har säkert gjort det bästa de kan. Det är lätt att sitta och tycka och tänka en massa, särskilt när det inte gått bra. Men av det jag kan utläsa ur diskussioner som varit efteråt så pratas det mycket om för få hästar, för hårt tävlande osv. Det ska man inte blunda för. Hästarnas välfärd jämfört med idrottsliga prestationer är en svår nöt att knäcka. Men jag hoppas att den går att knäcka, för även om jag inte står för allt som har med tävlande med hästar att göra så tycker jag att det är en fantastiskt fin sport när den är fin. Och gräsligt ful när den är ful.

–  Höjdpunkten med VM måste ju ändå vara att fått uppleva de som rider riktigt riktigt bra, som kan det här med ridKONST. För det är verkligen en konst, inte bara en sport. Det är fantastiskt roligt att se fina hästar som är väl tränade. Där ekipagen utstrålar harmoni och glädje, det ser så lekande lätt ut. Detta såg jag både i dressyren, hoppningen och i fälttävlan. Tyvärr långt i från alla, men en hel del. Och de ekipagen som visade upp just detta gjorde mig varm i hjärtat. Jag tycker att Simone Blum var en så värdig vinnare i hoppningen, så fint ridet! Hon har en fantastisk häst som verkar älska att ha henne på ryggen. Ett helt underbart team helt enkelt! Att hon har fälttävlansbakgrund gör mig inte ett dugg förvånad. ❤

– Och på tal om konst. Detta var första gången i modern tid som terrängmomentet i fälttävlan på riktigt kommenterades som sig bör i svensk TV. Kunnigt, initierat, roligt, spännande, och väldigt bra avvägt för både insatta i sporten och utomstående. Ett stort stort TACK till Lars Christensson och SVT sports Malin Larsson för en makalöst bra insats! I alla svenska fälttävlanssupportrars ögon tog ni GULD i detta VM! 😀

 

4 reaktioner på ”Tankar från TV-soffan

 1. Beata skriver:

  Ja i terrängmomentet satt man med hjärtat i halsgropen mest hela tiden 😟 Ändå var det tydligen bara *** och inte fyra som det är på de svåraste.
  Att riva 7 hinder och inte själv tycka det var konstigt var nog det konstigaste av allt 😳 Har den hästen på ett VM att göra??? Diskuteras av många på nätet.
  Att en gammal häst skulle få problem med resan var kanske lite man kunde räkna med?
  Att en häst dog var ju synnerligen olyckligt och tragiskt 😥
  Distansen tycker jag inte borde existera alls. 16 mil 😡 Är ju inte vettigt. Sen att den sköttes extremt dåligt är ju inte klokt.
  Hoppningen med silver till laget är ju helt fantastiskt 🎉😊👏
  Och Fredrik så skön. Vilka intervjuer han gav. 👍

  • Ida Qvarnström skriver:

   Ja verkligen, Fredrik, vilken stjärna!! 🌟 Och att Ludde själv sa till Maria Gretzer att han trodde att han skulle ha ner minst fem hinder redan när han gick banan (hon sa det i radiosporten) då undrar man ju varför han ens var där. Men det var väl det bästa laget de kunde få ihop, har svårt att tänka mig att förbundskaptenen skulle ta ut ett lag som han inte trodde skulle lyckas. Tyckte dock Louise gjorde det väldigt bra med Waikiki. Och Niklas helt ok med sin. Otur med Annas fina häst, den är ju en superduktig hoppare. De hade säkert räknat med att kunna stryka Ludde, men allt kan ju hända i FT (vilket det också gör).. 😞

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s