Hur hamnade jag här?

Ååååå vad det är lätt att vara restriktiv och ekonomisk med hästfoder och kosttillskott när man har en frisk häst som allt är bra med. Och oj vad svårt det är annars.

Tell har i stort sett hela sitt liv fått äta gräs och hösilage i huvudsak. Hans ”kompletteringsfoder” har varit mineraler, och vid behov lite havre och betfor. That´s it. Det sammanfaller också väldigt bra med min allmänna filosofi. Har man bra grovfoder ska det räcka. Det gör det oftast också, även för mycket högpresterande hästar.

Och så nu detta. Hur hamnade jag här??! Min lilla hylla i foderkammaren ser ut som rena affären.

IMG_8569

Ja jisses. Glukosamin och nypon får han ett litet mått av varje dag eftersom han är en äldre herre och jag vill göra det jag kan för att hjälpa honom med uppsmörjningen av sina gamla knän. Det har vi fått rekommenderat av många, inklusive veterinär. Vågar ju inte sluta med det heller eftersom det verkar funka väldigt bra. Suck.

B-vitamin får han varje vår för att underlätta pälsfällningen. Eftersom han är en mammut är det typ 200 ton päls som ska av. Jag vet inte om det här verkligen hjälper, men jag har gett honom det varje vår i många år nu och det känns iallafall bra. Kanske är det helt i onödan.

Pro Equo är ett svindyrt men superbra ”proviva för häst”, alltså magpulver som man strösslar över maten. Detta hade jag helst sluppit köpa men jag blev helt enkelt tokig på att få tvätta Tells bakdel så pass ofta efter den där buttakuren vid jul. Stackarn. Han har aldrig varit dålig i magen förr, men blev det när han fick butta och sen gick det helt enkelt inte bort helt av sig självt. Han ska få lite magpulver i nån vecka till och sen hoppas jag jag slipper fortsätta köpa det. 😉 Han blev bra i magen redan efter tre dagar  tack gode GUD.

Nu ska jag ut till stallet, solen skiner idag också! Hurra! Tror jag ska plantera lite paprika och chilli-frön när jag kommer hem. Man får lite hopp om livet fast det är februari, när man känner att solen skiner och det går mot ljusare tider. 🙂

IMG_8581

Nästa vecka är jag i Gdansk med jobbet, så jag missar TYVÄRR Bibbis födelsedag. Hon fyller 80 år. Världens bästa uppfödare, vän och granne! Tell hälsar och gnäggar till henne! Han kommer ju vara hemma så jag får be honom ge henne en stor födelsedagspuss på den stora dagen. ❤

IMG_8564

Tell och Bibbi

3 reaktioner på ”Hur hamnade jag här?

 1. dressyrbitchen skriver:

  Jag delar helt och hållet din kostfilosofi! Mackan äter huvudsakligen hösilage och mineraler, men i och med att han inte är något storätare så behöver jag komplettera med mer energi så att han inte faller ur helt. Min häst fick också en jäkla massa olika kurer för magen förra året men ingenting hjälpte. ☹️ Nu hade han ju visserligen inte ätit butta eller något annat påfrestande för magen, men var ändå hur kass som helst. Jag fick tvätta bakben och svans var och varannan dag och det har varit lika dant den här vintern. Inte alls kul! För fyra veckor sedan bytte han stall och det tog bara två dagar tills magen var bra. Helt makalöst! Inte en enda gång har jag behövt tvätta baken på honom. 👍🏻 Jag har också gett B-vitamin, men då för att han mest troligt inte har kunnat producera det själv när magen har varit så kass. För pälsfällningen ser jag till att han har ordentligt med protein i foderstaten och det funkar ju också fint. 😉

 2. emma Örtendahl skriver:

  Hej Ida!

  Jag sökte runt lite på internet på fällttävlan. Har själv aldrig tävlat det med är väldigt sugen. Det ser så roligt ut! Så blev väldigt inspirerad av dig.

  Såg att du bor strax utanför Växjö. vilket jag med gör!

  Har inte så många runt om kring mig att rådfråga om fälltävlan och skulle gärna vilja ha kontakt med dig. Skriv gärna till mig på Facebook. eller maila mig.

  Med vänlig hälsning Emma Örtendahl

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s