Hästen framför sig

Jag har aldrig riktigt förstått om det heter att hästen ska ”gå fram för skänkeln” eller om det heter att vara ”framför skänkeln”. Men det sista känns mer beskrivande tycker jag! Nu ska ni få se tre exempel. Fälttävlan (särskilt terräng) tycker jag är det allra bästa sättet att lära sig känna när man har hästen framför skänkeln!

Jag minns när jag red på ridskola i Boden och hästen Tarzan, en gul racerkula som folk ofta trillade av på uteritter, var den som lärde en den känslan allra bäst! I hoppningen kunde man få upp hela hästen framför sig så att det kändes som att manken växte minst en decimeter, och så hade man turbon igång och kom rätt på precis allt man styrde på! Tack Tarzan! Det glömmer jag aldrig.

När man rider terräng (eller ja vilken gren som helst egentligen) och hästen är framför skänkeln så har man ett härligt sug framåt. Man måste såklart sköta ”växlandet” uppe på hästryggen och balansera av utan att tappa rytmen, men när hästen verkligen är med en och FRAMFÖR skänkeln så är det inte svårt alls. Då räcker det med att man rätar upp sig lite lite grann och tänker ”treans växel”, eller lättar lite på tygeln och tänker ”fyran” så länger hästen ut. Det känns som att man har en häst som letar hinder av sig själv, har man en bra terränghäst så börjar den dessutom efter ett tag själv vara uppmärksam på vad den ska göra och känner igen olika typhinder och man behöver NÄSTAN bara styra och se glad ut. Det är en helt fantastisk känsla! ❤ Men det är inte så lätt att komma dit alla gånger… 😉

Här är en film från när Tell och jag ridit fälttävlan i ett par år. Här är han fint framför skänkeln och använder sin kropp rätt. En racerlama med turbon på rätt ställe! Då är det inte svårt att få fin rytm och fina språng. Visst ser det inte så svårt ut? 🙂

Detta är en film från en av våra första terrängträningar på samma ställe sex år tidigare, det är lite vingligt och Tell är lite mer av en lång (dock glad) lama som sprättar på hejvilt, jag rider inte helt ”med honom” och han är inte riktigt framför min skänkel. Jämför de här två filmerna så ser ni när hästen är framför skänkeln och inte!

Sen får ni ett avancerat klipp här nedan, som motvikt. 😉 Detta är asduktiga svenska fälttävlansryttaren Amanda Brieditis som bor i England. Hon rider så himla snyggt tycker jag. Här får man se en härlig häst framför skänkeln med underbar galopp, men här syns även att Amanda får ta i ordentligt på ett ställe för att få fram hästen på rätt antal galoppsprång! Det räcker nämligen inte att ha hästen framför sig och med sig, man måste också vara väldigt snabb och beslutsam! Det blir man också bra på när det är fasta hinder tycker jag, även om målet såklart är att sitta stilla och ha ett fint samspel med sin häst hela rundan så måste man även kunna vara grymt tydlig och effektiv ibland!

Visst vill man flytta till England och rida terräng hela dagarna när man ser detta??!! 😀

Förresten har ju min häst också rätt fin galopp. 😉 Här var vi och red terräng i Eringsboda. Hoppade flera enstjärniga hinder och kombinationer som ingenting. Bästa bästa häst! ❤

https://www.instagram.com/p/BVxbQiTg17Y/

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s