Håll i hatten och spänn sadelgjorden!

Å herregud. Jag vet att det inte var världens bästa timing att Tell fick ta det lugnt några dagar. Men så blir det ibland pga livet. Däremot har han ju fått massage, fått skritta ut, blivit vaccinerad, och vi hade även vår duktiga sadelmakare ute häromdagen. Så både han och jag var verkligen peppade på en riktig ridtur i helgen!

(Sadlarna ligger förresten alldeles utmärkt båda två, men dressyrsadeln skadar det inte att ha en lammullspadd under tyckte Ingrid. En sån har jag ju liggandes från min förr-förra sadel tror jag så det var ju en mycket enkel justering som inte krävde någon ekonomisk insats överhuvudaget, jippie)!

Jag sadlar mitt peppade djur och märker att han är lite taggad, men jag var ändå inte helt beredd kan man säga. 😉 Jag hinner precis komma upp i sadeln så piper han och bockar och brallar på stallplan och det enda jag hinner tänka är att ”jag har inte dragit sadelgjorden”!! Tog tag i manen och bara höll i mig. Då kastar han sig i riktning mot ridbanan som ligger ner för en backe på gården. Sen SPRINGER han i peppad lamatrav rakt ner på banan och jag får inte stopp! Hahahaha, vilken pajas han är! Var ändå mycket tacksam över att det iallafall gick framåt och att han slutade bocka.

I andra änden av vår stora ridbana fick jag äntligen stopp på mitt snart 18-åriga glada djur. Där snabbade jag mig att spänna sadelgjorden som hängde lös under magen på honom. Sen var jag beredd på värsta explosionen igen kan jag säga, men han var så glad och nöjd bara han fick jobba! Vi fick till ett jättefint pass, även om det gick lite fort ibland och var lite väl mycket energi inblandat i det mesta.

Det blev väldigt mycket bättre efter galopp på halvlång tygel och i lätt sits i tre varv åt varje håll. Sen kände jag att jag kunde börja kommunicera med min häst! ❤

Galopp är en jättebra och faktiskt ganska skonsam gångart för Tell har Ellinor sagt, så hon tyckte gärna att vi kunde jobba mer i galopp. ”Gärna för mig”!! Sa Tell. Men problemet är att jag inte direkt ser framför mig en brun giraff som är spikrak i sidorna och springer så fort han kan rakt fram. Jag ser framför mig en mjuk kontakt, mjuka vinklade bakben och en lyft rygg.

Efter att vi värmt upp ordentligt så fick han först skritta en stund på lång tygel, sen efter lite sidvärts, volter och övergångar i trav tog jag lite galopp på ett stort ”ruter ess”. Den övningen är så bra för att få koll på yttersidan (och så måste man svänga hela tiden så pigga lamor måste hålla ordning på sina ben och kan inte spetta på järnet hur som helst). Efter en stund när jag kämpat mig blå i galoppen med inner sittben och skänkel till ytter tygel och Tell fortfarande kändes som betong i innersidan, så red jag övergångar till skritt istället. Sen kom jag ihåg från Alette-träningarna att det faktiskt ÄR okej att rida med samsidiga hjälper. Även om man i tusen år tränat in att det är ”inner skänkel till ytter tygel” som gäller. Jag kramade mjukt på innertygeln och bad honom samtidigt böja sig runt min innerskänkel. Ytterskänkeln fick bara ligga där, och ytter tygel var ganska lös. Lite som att man får tänka ”cykelstyre”. Det går inte att böja åt ett håll om man samtidigt håller emot!

Sen tänkte jag på vad ridlärar-Tina på VFK brukar säga, att jag ska vara tydlig och hålla kvar tills hästen förstår och tar hjälpen, men inte dra. Tell mjuknade omedelbart i innersidan, jag satt kvar likadant men nu tog jag försiktigt mjuk kontakt med ytter tygel och han gick kvar när jag klappade med innerhanden. Fattade galopp ur det, och nu var det stor skillnad. Woho, underbart när .man faktiskt kommit ihåg vad man lärt sig en gång i tiden! Ibland iallafall. 😉

aQUDH8QESfecgGO1jYPj2w2IGv6TkurIlJUReJ%4Q

B9LJL71CRQqn5ZJUYQAyhw

Höll på att frysa ihjäl efter den svettiga ridturen, det var svinkallt ute. Fick åka hem och göra upp en brasa efteråt! Så mysigt!

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s