Södra Åreda Winter Grand National

Då blev det vinter trots allt. Det har tydligen varit TVÅ soltimmar i Växjö på hela november. Det förklarar att man känner sig lite som en mullvad. Vi fick alla en chock i torsdags när vi först fick snö och ishalka (och halva Småland körde av vägen, det var rena Skåne/Stockholm här) men framför allt fick vi minusgrader och SOL!!

Tell är ju en glad och nipprig jöns men eftersom han tagit de två första dagarna med snö och minusgrader med ro, och mest buffat nyfiket med mulen i den och rullat sig, så hade jag lite glömt av hans vintertemperament. Igår kom det fram – med besked.

Agneta ringde mig andfådd i luren igår eftermiddag och rapporterade att min häst hade löpt gatlopp. Tydligen hade han fått ett infall av the winter yahoos och på eget bevåg startat Södra Åreda Winter Grand National i hagen. Jävlar vad han galopperade!! Alla andra hästar stod helt stilla och agerade publik…

Till slut hade Agneta fått upp det vilda djuret i en förhage och stängt in honom där. Häpp, så tråkigt! sa Tell och hoppade helt sonika över staketet och fortsätte galopplöpet i snön med sikte på nytt hastighetsrekord. FÖRBASKADE VILDLAMA!!!!

fTi+YVpMQS+T6ZT4mdF50g

”Oskyldig” och extremt nöjd infångad lama

Men vad ska man göra. Dessutom ska han ju bara skritta nu i två veckor tills återbesök hos veterinären. Kan nån säga det till min häst???!!! Jag vill ju inte behöva stänga av hagen, plus att jag knappast tror det hjälper. Då kommer han bara leva rövare fast på mindre yta. Jag får satsa på det beprövade knepet mat och motion. Han får 15 kg hösilage om dagen men han kan ju få mer, så han äter istället för att springa. Han får skritta en timme om dagen, mer hinner jag liksom inte med. Men i värsta fall får jag väl börja skritta honom en timme på morgnarna också. Nånstans är det ju såklart skönt att veta att han mår fint, är väldigt pigg och glad och inte verkar ha ont nånstans. Jäkla tok. Men han får gärna hålla sig i skinnet!!!

Jag har försökt aktivera honom med lite fler tricks också, det älskar han. Nu äntligen har han lärt sig apport! Jag har försökt i flera år känns det som, men han blir tokig och jättefrustrerad när han inte förstår att han ska lyfta UPP hinken med munnen! Han förstod direkt att han skulle gå fram till hinken och dutta på den med mulen. (Det är ju steg 1 i det tricket). Men sen att lyfta upp den och gå fram till mig, det har varit helt jäkla omöjligt! Men till slut fattade han, och oj vilken jackpot med godis han fick då. 😀 Nu ska jag försöka träna in att jag kan kasta iväg hinken och att han går och hämtar den till mig. Wish me luck! 🙂

(OBS detta gör vi inne i stallet eller boxen, så den jönsen inte får nån ny hittepå-anledning att bralla iväg i hagen igen och köra galopprace)…

 

4 reaktioner på ”Södra Åreda Winter Grand National

  1. Beata skriver:

    Ja så tråkigt väder vi har haft i november 😦
    Hoppas Tell klarade sig från galoppen utan skador. Du får berätta för honom att han ska ta det lugnt och vara rädd om sina ben.

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s