Tömkörningslycka och vårkänslor

Hej på er!

Den här helgen har jag ägnat åt två mycket vettiga saker enligt mig, nämligen att greja med odling/gräva i min trädgård OCH försöka lära mig tömköra! Jippie! 🙂

Igår ”tjuvtränade” Tell och jag lite med tömkörningsutrustningen på banan. Jag vet ju inte riktigt vad jag ska göra med två så långa tömmar (än), är lite rädd för att trassla in både mig själv och Tell, så jag körde på halv töm. 7 meter räcker gott och väl, hehe! Tell var så duktig och följer mig fint. Övade på att gå rakt fram, körde över upphöjda bommar, flyttade lite sidvärts, och lade några volter. Allt i skritt, har man halv töm och har tänkt tömköra i trav eller galopp får man nog vara bra snabb. 😉 Sen gick vi ut i skogen efter det. Lugnt och mysigt! ❤

JVXpZhozQwKPWAPIaKVh9w

Idag hade jag bokat ridhuset en timme på eftermiddagen, för vi fick besök av en tömkörningsinstruktör som kom ut till oss. Så himla roligt!! Tell var lite mer på tårna än igår. Vårkänslor? Konstigt nog ”vet” de alltid när nåt extra spännande händer! Eller – kanske inte så konstigt, det där kände han nog genom mig även om jag inte direkt var nervös. Men plötsligt kommer matte MITT PÅ DAN, har lite halvbråttom, man ska in från hagen på en HELT annan tid än det vanliga, allt är LJUST ute och det blåste en del… osv osv. Så Tell var lite taggad när vi kom ner till ridhuset, dock inget extremt för att vara honom.

Tömkörningsläraren Ola var jättetrevlig. Lugn, pedagogisk och trygg med både hästar och människor verkade det som. Han fick bekanta sig lite med Tell först och lära känna oss lite, se hur Tell rörde sig osv. (Vi hade haft ett bra samtal innan också om Tells historik, vad han och jag kan, vad vi gjort, och om vad jag tror att vi behöver hjälp med i tömkörningen). Tell var lugn som en filbunke till en början och Ola trodde nog att det här skulle bli lätt och gå mycket lugnt till. 😉 Ola började med att tömköra honom för att visa, så skulle jag få prova sen.

Såklart hade jag informerat honom om att Tell är en jöns med mycket energi, det kan slå om snabbt med hans temperament! Det gjorde det också, ähum, Ola hade fullt sjå där ett tag, men han tog det med ro att ha en något överenergisk vild lama sprattlandes i två långa snören. 😛  De kom mycket bra överens efter en liten stund och Tell lugnade sig. (Jag tackade min lyckliga stjärna för att jag hade sett till att ha ett proffs vid tömmarna!)  I vanlig ordning när någon antingen rider – eller som nu, tömkör min häst, så blir jag helt gråtfärdig för att han är så fin!! ❤ Älskade älskade häst! 😀

Tell såg inte särskilt halt ut heller, det är väldigt stor skillnad på hur han ser ut när han ”slötravar” i hagen (och man blir lätt deprimerad), men be honom jobba, ge honom en uppgift, och jäklar vad han jobbar! Öronen spetsade. Han älskar att ”vara på jobbet”!  ❤

Ola visade mig sen hur jag skulle göra med tömmarna och min position, så nu har jag också tömkört med TVÅ aslånga tömmar och inte bara en. Det gick alldeles utmärkt. Tell hade coolat ner sig avsevärt och såg liksom mallig ut för att han nu förstod preciiiis vad vi ville! 🙂 Oj vad roligt det var!

Jag hoppas att Ola kan fortsätta komma ut till oss lite då och då och hjälpa mig med raketlaman och tömmarna, det verkade han gärna vilja och han var inte avskräckt! 😉 Nu har jag fått lära mig bra grunder i denna ädla konst, som man sen kan träna på resten av livet…(som med ridning alltså). Det roligaste av allt var att se hur nöjd Tell var, han jobbade så fint och är en så otroligt ambitiös häst. Han fortsätter dessutom att charma alla han möter. Och det är ju tur, eftersom han inte är en helt lätt lama alla gånger! Men charma folk det kan han.

Ola tyckte att Tell var en jättefin häst och att det inte kommer bli några problem för oss att utvecklas i tömkörningen. Vi gör mycket rätt redan (tydligen) och har en fin kommunikation, sa han. Sånt blir man ju glad av att höra. Han tyckte att Tell var en ”pigg 18-åring kan man säga”. 🙂

En rolig parentes är att det visade sig att Ola lärt sig tömköra av och fortfarande tränar för en av de som startade Bränna-Karins ridskola i Boden! (Kjell-Olof Vågstedt som var gift med Karin ”Bränna-Karin” Vågstedt. Karin har tyvärr gått bort). Där har jag ridit som barn på 80-talet, har så många fina minnen från Bränna-Karins! Vågstedts flyttade till Lilla Slätthult utanför Jönköping på 80-talet. Och här i Småland bor jag nu! Världen är verkligen liten.

5 reaktioner på ”Tömkörningslycka och vårkänslor

  1. dressyrbitchen skriver:

    Kul med kurs! Själv letade jag efter tömkörningskurser utan att hitta någon inom rimlig tid, men landade istället i att jag signade upp mig på Equitellus (45kr/mån) och har tillgång till flera tömkörningsfilmer med Anders Eriksson. Nu är vi igång och det är riktigt roligt! När jag har satt grunderna så vill jag också gå på kurs för att utveckla bl a sidvärtsrörelserna i trav. 😉

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s