Om Tell

Tell är en levnadsglad kille med glimten i ögat. Han är ett svenskt halvblod (SWB), född 2002 och är 1,63 i mankhöjdHan har många smeknamn, men det vanligaste är racerlaman!

snyggtellHoppning är det bästa han vet, förutom mat förstås! Och att springa fort i skogen. Han är en väldigt nyfiken och pigg häst, en riktig snackis som alltid gnäggar till människor och hästkompisar. Han gillar att bli aktiverad och att träna på tricks. Gör inte hans matte det så hittar han gladeligen på tricks själv!

Han är en mycket vänlig och positiv häst som charmar alla. Dock är han en känslig och kvick rackare och kan vara lite rädd av sig. Förutom när det är terrängdags, då leker livet och han vågar springa ifrån flocken hur långt som helst! (Okej NÄSTAN jämt).

Tävla är han väldigt bra på, vilket nästan är lite komiskt då hans matte inte är så värst tävlingsinriktad.. Men varje gång vi är på tävling så vet han precis vad han ska göra. Det är hans grej. Håll i dig matte, nu kör vi!! 

Hittills har Tell tävlat 110-hoppning, MsvC-dressyr, Working Equitation LA, och 100-klass i fälttävlan samt stilterräng och team chasing med placeringar i alla sex grenar.

Tell är uppfödd av familjen Bertilsson,  Greengard AB. Hans mamma heter Tosca (e Ambassadeur), och har själv gått svår fälttävlan och är elitpremierad. Hans pappa heter Landlord. (Blup-nördar kan klicka här!) Han har väldigt många framgångsrika släktingar inom fälttävlan hoppning och dressyr på hög nivå, kolla Greengards hemsida som jag länkade till ovan om ni vill läsa mer om hela gänget!

Tell har haft oturen att ha en cysta (ett hålrum inne i skelettet, som en stor luftbubbla som växer inifrån) i höger bakknä. Ingen vet hur länge, och ingen vet heller exakt varför och hur cystor skapas, men kanske har han haft den ända sen han var föl. Cystan upptäcktes när han var unghäst och blev halt av den. Då opererades han i Helsingborg med den enda metod som fanns då, nämligen att kirurgen gick in med titthålskirurgi och skrapade ur i cystan på insidan. Det var ingen vidare god prognos på den operationen, men Tell fick den chansen ändå för att han är en sån fantastisk häst med så stor livsglädje. Det gick rätt bra får man säga, och han fick ett fint liv som frisk och peppad rid- och sporthäst på hobbynivå i nästan 10 år innan cystan gav sig tillkänna igen.

Den här gången fanns det en ny metod men som inte är så vanlig i Sverige än, nämligen att man sätter in skruvar rakt genom benet som stabiliserar cystan. Det är inte så stora odds på en sån operation heller, men Tell fick den chansen också på grund av sin stora livsglädje och en envis matte. Det behövdes två operationer på Jägersro och totalt TRE 5 cm långa skruvar rakt genom benet. Och en upprensning i knäleden. Men sen så! Det är knappt man tror det är sant men nu vid snart 18 års ålder mår han prima och lever livet som aldrig förr. ❤

Vad mer kan man säga om min kära spelevink.. jo, han gör vad som helst för godis. 🙂 Han älskar bananer, och nypon och äpplen från mattes trädgård är också poppis. Yum!!!

 

cropped-ida-och-tell-i-hermanstorp2.png